Informace o surovinách
Informace o surovinách
Zde je uveden výčet základních surovin, ze kterých vaříme vegetariánská jídla v restauraci Hramonie. Ke každé uvedené surovině je krátký přehled složení a významu dané potraviny v naší stravě. U polotovarů je uvedena informace z čeho je potravina vyrobena a jak. Popřípadě jakou potřebuje surovina úpravu během vaření a další doporučení.
Přehledně jsou roztříděné kategorie: obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, oleje, ořechy a semínka,koření, cukr a med,
Zde je jen stručný přehled některých surovin používaných v restauraci
Podrobnější rozpsání hledejte v jednotlivých složkách podmenu.......
- Kustovnice čínská - Goji-Zpomaluje proces stárnutí Plody kustovnice jsou po staletí považovány tradiční čínskou medicínou za léčivou potravinu podporující dlouhověkost a vitalitu. Z nutričního hlediska jsou plody GOJI nejhodnotnějším ovocem na planetě.Obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků /zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor / a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. To z těchto plodů dělá jedinečnou živinami nabitou superpotravinu, přesahující všechna známá kriteria. Za plody Goji stojí také množství nejen celosvětových , ale i českých výzkumů, které prokazují, že lycium polysacharidy, obsažené v Goji mají pozoruhodné antioxidační účinky a imunitu podporující vlastnosti. Sklizeň a sušení ovoce : Sklízí se i se stonky při zralosti 80-90%, tak aby nedošlo při sklizni ke stlačení a poškození bobulí. Při sušeni vzduchem rozmístěte plody ve vrstvě 2cm a během sušení neotáčejte dokud nejsou suché. Suší se na sluníčku, aby se uchovala jejich nutriční hodnota. Konzumují se samostatně, nebo se z nich připravuje čaj, podobně jako šípkový. Goji se pak ještě konzumují i po tomto vyluhováni čaje. Použití:
- Kůra z kořenů se používá při nachlazení, kašli, krvácení z nosu, diabetu, bolestech zad bolestech v krku, revmatismu, snižuje cholesterol, pomáhá při impotenci.
- čaj ze sušených plodů a listí snižuje krevní tlak, snižuje obsah cholesterolu v krvi. Pravidelné použití zlepšuje funkci jater a ledvin
- Olej ze semen je výborný na vysušenou pokožku, při svědění i jako antibiotikum
- Konzumace sušených a čerstvých plodů upravuje vysoký tlak, posiluje zrak odstraňuje závratě, bolesti v kříži, chronické ,,vnitřní“ krvácení, krvácení z nosu , astma, únavu.
Stévie ..........je zelená rostlinka, používají se její lístky. Lístky jsou až 100x sladší než cukr.
Stévie je vhodná pro diabetiky i pro ty, co chtějí sladit bez kalorií.
Stévie je bez kalorií a navíc obsahuje i nějaké minerály.
Používá se čerstvá, sušená nebo jako prášek Sladký polibek a nebo ve formě sirupu. Je vhodná do nápojů, na vaření i na pečení. Používá se jen velmi malé množství, 1 polévková lžíce cukru je jako na špičku nože Stévie a nebo 3 kapky sirupu.
Tofu………vyrobené ze sojového mléka. Obsahuje plnohodnotnou bílkovinu. Vhodný pro slané i sladké pokrmy. Bez cholesterolu.
Tempeh……vyrobené fermentací sojových bobů, lehce stravitelná luštěnina s velkým obsahem vitamínů skupiny B. Bez cholesterolu
Vegetburger……. Vyrobené z obilovin a luštěnin, ochucené.
Vegeťák či jiný veg. Párek…….. vyrobené z obilovin a luštěnin, ochucené.
Robi………….. vyrobené z obilovin, ochucené
Fit řízek...........vyrobené ze sóje, obilí a bílku, dobrý zdroj bílkovin
Kuku řízek..........vyrobené ze sóje a obilí, ochucené
Sojové maso…….. vyrobené ze sojových bobů, bez cholesterolu, musí se nejprve povařit v ochucené vodě, vymačkat a dále se upravuje………. .
Šmakoun, Shmaky,… vyrobené z bílku, plnohodnotná bílkovina, lze ochutit, použití ihned i na vaření.
Sója………..luštěnina s plnohodnotnou bílkovinou
Sójové mléko… vyrobené z rozdrcených sojových bobů, neobsahuje laktózu a lze jí nahradit mléko. Vhodné i na vaření i k pití. Prodává se natural i ochucené.
Sojanéza, Sójová tatarka apod…. vyrobené ze sojového mléka, čistě rostlinné.
Čočka……….. luštěnina
Červená čočka….rychle uvařená luštěnina, po uvaření žlutá.
Cizrna……….luštěnina s chutí po oříšcích, vyrábí se z ní i mouka, někdy se nazývá římský hrách.
Fazole Mungo a Adzuki……… lehce stravitelné luštěniny, dobře čistí ledviny a žaludek, často se prodávají z nich klíčky.
Bulgur……….loupaná pšenice, vaří se podobně jako rýže
Kuskus……….. malé kousky loupané pšenice, rychle uvařené, použití jako rýže
Celozrnná mouka pšeničná a žitná…….. mouka s obsahem minerálů a vitamínu B
Jáhly…… výživná obilovina, použití jako rýže, neobsahuje lepek
Pohanka… obilovina s obsahem mnoha užitečných bílkovin, minerálů a vitamínů, neobsahuje lepek.
Rýže natural….. neloupaná rýže, obsahuje plno vitamínů a minerálů, déle se vaří.
Rýže parboild……….. šetrně loupaná rýže, zachovává si barvu trošku do žluta.
Quinoa.........................pseudoobilovina bez lepku, mnoho živin a bílkovin
Karob………. Namletý svatojánský chleba, použití na sladkosti místo kakaa
TEBI…..sušené lahůdkové droždí se sladem, vhodné na dochucení, voňavé, obsah vitamínu B
Seitan… vyrobené z pšeničné mouky, použití jako maso.
Nori…… zelené nasekané mořské řasy , obsah jódu, minerálů z moře.
Čili……… pálivá paprika, výborné antioxidační vlastnosti
Zázvor…..kořen , trošku pálí, výnorný na nachlazení, ohřátí, antioxidační, podpora imunity.
Třtinový cukr……… vyrobené z cukrové třtiny, lépe stravitelný cukr.
Tamari…sójová omáčka bez konzervantů a z kvalitních surovin.
Stručné informace k některým nápojům nabízených v restauraci
Čaj zázvorový…….zázvor je čerstvě namletý s medem, zalitý vodou. Má jemně pálivou chuť. Má antibakteriální schopnost a podporuje imunitu, prohřívá organismus. Preventivně brání nachlazení a pomáhá rychlé regeneraci při nachlazení. Je dobrý i při nevolnosti na žaludek i na cesty.
Čaj z citrónové trávy……….jemně citrónová vůně a chuť. Má antioxidační, antimykotické, antibakteriální a antivirové účinky. Podporuje funkci trávicího traktu a harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém a posiluje oběhový systém a krvetvorbu..
Čaj bylinkový a míchaný sypaný… jedná se různé směsi čajů, které spolu vytváří harmonickou chuť a vůni. Sypané čaje jsou výborným lahodným osvěžujícím nápojem. Mají dobrý vliv na trávení a dodání užitečných látek do těla, podle obsahu bylin, ovoce či květů. Výběr podle denní nabídky u baru.
Mladý ječmen……. Svěží zelený nápoj vyrobený z mladých výhonků ječmene a pšenice . Obsahuje hojnost živin, vitamíny, minerály, aminokyseliny,enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné látky , které jsou užitečné pro metabolismus, revitalizaci a ochranu. Podporuje trávení a vstřebávání živin. Má antioxidační vlastnosti, obsahuje i vitamín C,E a má detoxikační schopnosti.
Obsah nutričních hodnot v 1 skleničce je srovnatelný s 1kg čerstvé biozeleniny.
Kombucha……….vyrobená z kvalitního slazeného čaje při růstu houby Kombuchy. Během pár dní přetvoří houba čaj na bohatý sycený nápoj. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů včetně vitamínů skupiny C, B, železa, hořčíku a další. Podporuje trávení.
Ajurvédské kafe…..jedná se o kávu bez kofeinu, s obsahem ajurvédských bylin, které podporují trávení, vstřebávání tuků a životní energii.
Čerstvá zeleninová šťáva……vyrobená z čerstvé syrové zeleniny na profesionálním odšťavovači u nás v restauraci v kuchyni. Tato šťáva je výborným doplňkem stravy pro svůj obsah vitamínů, minerálů a čerstvých živin. Je bez tepelné úpravy a po odšťavnění neobsahuje dusičnany. Výborná pro rekonvalescenci po jakékoliv nemoci i jako prevence . Navíc má výbornou lahodnou chuť. Doporučujeme kombinaci zeleniny mrkev, červená řepa a celer.
Čerstvá ovocná šťáva.,…….vyrobená z čerstvého ovoce na profesionálním odšťavovači u nás v restauraci v kuchyni. Tato šťáva je bohatá na vitamíny i vitamín C. Je bez jakékoliv tepelné úpravy a výborné lahodné chuti. Nabízíme zpravidla jablečnou a pomerančovou šťávu, ale nebráníme se zařazovat podle ročního období třeba melounovou a další.
Matcha tea- jasně zelený čaj v práškové podobě. Aktivuje dlouho mysl i tělo, detoxikuje.
Reishi čaj nebo káva- Reishi je červená houba, která detoxikuje celý organismus, upravuje pH, uravuje hormonální rovnováhu a dodává energii tělu. Výborné ve spojení se zeleným čajem nebo kvalitní kávou.
Dealkoholizované víno…….. vyrobené z kvalitního odrůdového vína. Speciální šetrnou metodou se z vína odstraňuje alkohol. Víno pak je bez alkoholu, ale zachovává si svou vůni a chuť. Vhodné pro příznivce vína, kteří nemohou a nebo nechtějí pít alkohol.