Informace o surovinách

02.05.2018 11:09

Informace o surovinách

Zde je uveden výčet základních surovin, ze kterých vaříme vegetariánská jídla v restauraci Hramonie. Ke každé uvedené surovině je krátký přehled složení a významu dané potraviny v naší stravě. U polotovarů je uvedena informace z čeho je potravina vyrobena a jak. Popřípadě jakou potřebuje surovina úpravu během vaření a další doporučení.

Přehledně jsou roztříděné kategorie: obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, oleje, ořechy a semínka,koření, cukr a med,

Zde je jen stručný přehled některých surovin používaných v restauraci

 Podrobnější rozpsání hledejte v jednotlivých složkách podmenu.......

  • Kustovnice čínská - Goji-Zpomaluje proces stárnutí Plody kustovnice jsou po staletí považovány tradiční čínskou medicínou za léčivou potravinu podporující dlouhověkost a vitalitu. Z nutričního hlediska jsou plody GOJI nejhodnotnějším ovocem na planetě.Obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků /zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor / a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. To z těchto plodů dělá jedinečnou živinami nabitou superpotravinu, přesahující všechna známá kriteria. Za plody Goji stojí také množství nejen celosvětových , ale i českých výzkumů, které prokazují, že lycium polysacharidy, obsažené v Goji mají pozoruhodné antioxidační účinky a imunitu podporující vlastnosti. Sklizeň a sušení ovoce : Sklízí se i se stonky při zralosti 80-90%, tak aby nedošlo při sklizni ke stlačení a poškození bobulí. Při sušeni vzduchem rozmístěte plody ve vrstvě 2cm a během sušení neotáčejte dokud nejsou suché. Suší se na sluníčku, aby se uchovala jejich nutriční hodnota. Konzumují se samostatně, nebo se z nich připravuje čaj, podobně jako šípkový. Goji se pak ještě konzumují i po tomto vyluhováni čaje. Použití:
  • Kůra z kořenů se používá při nachlazení, kašli, krvácení z nosu, diabetu, bolestech zad bolestech v krku, revmatismu, snižuje cholesterol, pomáhá při impotenci.
  • čaj ze sušených plodů a listí snižuje krevní tlak, snižuje obsah cholesterolu v krvi. Pravidelné použití zlepšuje funkci jater a ledvin
  • Olej ze semen je výborný na vysušenou pokožku, při svědění i jako antibiotikum
  • Konzumace sušených a čerstvých plodů upravuje vysoký tlak, posiluje zrak odstraňuje závratě, bolesti v kříži, chronické ,,vnitřní“ krvácení, krvácení z nosu , astma, únavu.

 

Stévie ..........je zelená rostlinka, používají se její lístky. Lístky jsou až 100x sladší než cukr.

Stévie je vhodná pro diabetiky i pro ty, co chtějí sladit bez kalorií.

Stévie je bez kalorií a navíc obsahuje i nějaké minerály.

Používá se čerstvá, sušená nebo jako prášek Sladký polibek a nebo ve formě sirupu. Je vhodná do nápojů, na vaření i na pečení. Používá se jen velmi malé množství, 1 polévková lžíce cukru je jako na špičku nože Stévie a nebo 3 kapky sirupu.

 

Tofu………vyrobené ze sojového mléka. Obsahuje plnohodnotnou bílkovinu. Vhodný pro slané i sladké pokrmy. Bez cholesterolu.

 

Tempeh……vyrobené fermentací sojových bobů, lehce stravitelná luštěnina s velkým obsahem vitamínů skupiny B. Bez cholesterolu

 

Vegetburger……. Vyrobené z obilovin a luštěnin, ochucené.

 

Vegeťák či jiný veg. Párek…….. vyrobené z obilovin a luštěnin, ochucené.

 

Robi………….. vyrobené z obilovin, ochucené

 

Fit řízek...........vyrobené ze sóje, obilí a bílku, dobrý zdroj bílkovin

 

Kuku řízek..........vyrobené ze sóje a obilí, ochucené

 

Sojové maso…….. vyrobené ze sojových bobů, bez cholesterolu, musí se nejprve povařit v ochucené vodě, vymačkat a dále se upravuje………. .

 

Šmakoun, Shmaky,… vyrobené z bílku, plnohodnotná bílkovina, lze ochutit, použití ihned i na vaření.

 

Sója………..luštěnina s plnohodnotnou bílkovinou

 

Sójové mléko… vyrobené z rozdrcených sojových bobů, neobsahuje laktózu a lze jí nahradit mléko. Vhodné i na vaření i k pití. Prodává se natural i ochucené.

 

Sojanéza, Sójová tatarka apod…. vyrobené ze sojového mléka, čistě rostlinné.

 

Čočka……….. luštěnina

 

Červená čočka….rychle uvařená luštěnina, po uvaření žlutá.

 

Cizrna……….luštěnina  s chutí po oříšcích, vyrábí se z ní i mouka, někdy se nazývá římský hrách.

 

Fazole Mungo a Adzuki……… lehce stravitelné luštěniny, dobře čistí ledviny a žaludek, často se  prodávají  z nich klíčky.

 

Bulgur……….loupaná pšenice, vaří se podobně jako rýže

 

Kuskus……….. malé kousky loupané pšenice, rychle uvařené, použití jako rýže

 

Celozrnná mouka pšeničná a žitná…….. mouka s obsahem minerálů  a vitamínu B

 

Jáhly…… výživná obilovina, použití jako rýže, neobsahuje lepek

 

Pohanka… obilovina s obsahem mnoha užitečných bílkovin, minerálů a vitamínů, neobsahuje lepek.

 

Rýže natural….. neloupaná rýže, obsahuje plno vitamínů a minerálů, déle se vaří.

 

Rýže parboild……….. šetrně loupaná rýže, zachovává si barvu trošku do žluta.

 

Quinoa.........................pseudoobilovina bez lepku, mnoho živin a bílkovin

 

Karob………. Namletý svatojánský chleba, použití na sladkosti místo kakaa

 

TEBI…..sušené lahůdkové droždí se sladem, vhodné na dochucení,  voňavé, obsah vitamínu B

 

Seitan… vyrobené z pšeničné mouky, použití jako maso.

 

Nori…… zelené nasekané  mořské řasy , obsah jódu, minerálů z moře.

 

Čili……… pálivá paprika, výborné antioxidační vlastnosti

 

Zázvor…..kořen , trošku pálí, výnorný na nachlazení, ohřátí, antioxidační, podpora imunity.

 

Třtinový cukr……… vyrobené z cukrové třtiny, lépe stravitelný cukr.

 

Tamari…sójová omáčka bez konzervantů a z  kvalitních surovin.

 

Stručné informace k některým nápojům nabízených v restauraci

 

Čaj zázvorový…….zázvor je čerstvě namletý s medem, zalitý vodou. Má jemně pálivou chuť. Má  antibakteriální schopnost a podporuje  imunitu, prohřívá organismus. Preventivně brání nachlazení a pomáhá rychlé regeneraci při nachlazení. Je dobrý i při nevolnosti na žaludek i na cesty.

Čaj z citrónové trávy……….jemně citrónová vůně a chuť. Má antioxidační, antimykotické, antibakteriální a antivirové účinky. Podporuje funkci trávicího traktu a harmonizuje centrální nervový systém, lymfatický systém a posiluje oběhový systém a krvetvorbu..

Čaj bylinkový a míchaný sypaný… jedná se různé směsi čajů, které spolu vytváří harmonickou chuť a vůni. Sypané čaje jsou výborným lahodným osvěžujícím nápojem. Mají dobrý vliv na trávení a dodání užitečných  látek do těla, podle obsahu bylin, ovoce či květů. Výběr podle denní nabídky u baru.

Mladý ječmen……. Svěží zelený nápoj vyrobený z mladých výhonků ječmene a pšenice . Obsahuje hojnost živin, vitamíny, minerály, aminokyseliny,enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné látky , které jsou užitečné pro metabolismus, revitalizaci a ochranu. Podporuje trávení a vstřebávání živin. Má antioxidační vlastnosti, obsahuje i vitamín C,E a má detoxikační schopnosti.

Obsah nutričních hodnot  v 1 skleničce je srovnatelný s 1kg čerstvé biozeleniny.

Kombucha……….vyrobená z kvalitního slazeného čaje při růstu houby Kombuchy. Během pár dní přetvoří houba čaj na bohatý sycený nápoj. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů včetně vitamínů skupiny C, B, železa, hořčíku a další. Podporuje trávení.

Ajurvédské kafe…..jedná se o kávu bez kofeinu, s obsahem ajurvédských  bylin, které podporují trávení, vstřebávání tuků a životní energii.

Čerstvá zeleninová šťáva……vyrobená z čerstvé  syrové zeleniny na profesionálním odšťavovači u nás v restauraci v kuchyni.  Tato šťáva je výborným doplňkem stravy pro svůj obsah vitamínů, minerálů a čerstvých živin. Je bez tepelné úpravy a po odšťavnění neobsahuje dusičnany. Výborná pro rekonvalescenci po jakékoliv nemoci i jako prevence .  Navíc má výbornou lahodnou chuť. Doporučujeme kombinaci zeleniny mrkev, červená řepa a celer.

Čerstvá ovocná šťáva.,…….vyrobená z čerstvého ovoce na profesionálním odšťavovači u nás v restauraci v kuchyni. Tato šťáva je bohatá na vitamíny  i  vitamín C. Je bez jakékoliv tepelné úpravy a výborné  lahodné chuti. Nabízíme zpravidla jablečnou a pomerančovou šťávu, ale nebráníme se zařazovat podle ročního období třeba melounovou a další.

Matcha tea- jasně zelený čaj v práškové podobě. Aktivuje dlouho mysl i tělo, detoxikuje.

Reishi čaj nebo  káva- Reishi je červená houba, která detoxikuje celý organismus, upravuje pH, uravuje hormonální rovnováhu a dodává energii tělu. Výborné ve spojení se zeleným čajem nebo kvalitní kávou.

Dealkoholizované víno…….. vyrobené z kvalitního odrůdového vína. Speciální šetrnou metodou se z vína odstraňuje alkohol. Víno pak  je bez alkoholu, ale zachovává si svou vůni a chuť.  Vhodné pro příznivce vína, kteří nemohou a nebo nechtějí pít alkohol.