Recepty na přání
Špenátové kari s cizrnou a špenátem, rýže
suroviny:
pro 4 osoby
cizrna 200g
květák 200g
špenát 80g
smetana 30% ( může být i rostinná) 120ml
kari koření 2x malá lžička
kokos sušený 1polévková lžíce
cibule 1ks
česnek 2 stroužky
chilli koření špetka( jak kdo má rád pálivé)
olej nebo ghí 2 polévkové lžíce
rýže jasmínová nebo basmati 240g ( může být i jiná příloha, třeba pohanka)
sůl dle potřeb
pepř špetka
můžeme použít i další koření , např. hořčičná semínka, kmín, pepř pipali, kurkuma, pískavice, zázvor,...
postup:
1.Namočíme přes noc do vody cizrnu( nebo aspoň na 4 hodiny), pak vodu slijeme a v nové vodě uvaříme cizrnu do měkka ( asi 45 minut až 60 minut)
2. Cibuli nakrájíme na drobno a lehce ji opečeme na oleji nebo ghí, pak ihned přidáme koření , kari, pepř, chilli a chvilku prohřejeme, pak přidáme trošku vody a květák nakrájený na kousky , dusíme asi 10 minut, až květák změkne. Přidáme tolik vody, aby vše mělo konzistenci guláše. Přidáme strouhaný kokos, špenát, sůl a uvařenou cizrnu, provaříme ještě asi 5 minut, dochutíme smetanou a natřeným česnekem.
3.Rýži propláchneme a uvaříme s 2. násobným množstvím vody do měkka.
Na talíř dáme kopeček rýže a pak hotové špenátové kari s cizrnou, můžeme přizdobit bylinkami. Podáváme nejlépe s čerstvým salátem.