Recepty na přání

Špenátové kari s cizrnou a špenátem, rýže
 
suroviny:
 
pro 4 osoby
 
cizrna 200g
květák 200g
špenát 80g
smetana 30% ( může být i rostinná) 120ml
kari koření 2x malá lžička 
kokos sušený   1polévková lžíce
cibule  1ks
česnek   2 stroužky
chilli koření  špetka( jak kdo má rád pálivé)
olej nebo ghí   2 polévkové lžíce
rýže jasmínová nebo basmati 240g ( může být i jiná příloha, třeba pohanka)
sůl   dle potřeb
pepř špetka
můžeme použít i další koření , např. hořčičná semínka, kmín, pepř pipali, kurkuma, pískavice, zázvor,...
 
postup:
 
1.Namočíme přes noc do vody cizrnu( nebo aspoň na  4 hodiny), pak vodu slijeme a v nové vodě uvaříme cizrnu do měkka ( asi 45 minut až 60 minut)
2. Cibuli nakrájíme na drobno a lehce ji opečeme na oleji nebo ghí, pak ihned přidáme koření , kari, pepř, chilli a chvilku prohřejeme, pak přidáme trošku vody a květák nakrájený na kousky , dusíme asi 10 minut, až květák změkne. Přidáme tolik vody, aby vše mělo konzistenci guláše. Přidáme strouhaný kokos, špenát, sůl a uvařenou cizrnu, provaříme ještě asi 5 minut, dochutíme smetanou a natřeným česnekem. 
3.Rýži propláchneme  a uvaříme s 2. násobným množstvím vody do měkka. 
Na talíř dáme kopeček rýže a pak hotové špenátové kari s cizrnou, můžeme přizdobit bylinkami. Podáváme nejlépe s čerstvým salátem.