Mýty a pravdy o vegetariánství, některá tvrzení a jejich vysvětlení

1. Vegetarián jí ryby...................................ne a zase ne, vegetarián znamená, že nejí nic z mrtvých zvířat. Tedy nejí ani ryby, želatinu ani jakékoliv výrobky z masa. Vegetarián nechce zabíjet zvířata a ani nechce být příčinou zabíjení. Většinou vegetarián jí vajíčka a mléčné výrobky, protože nepochází z mrtvých zvířat. Někteří  jedí ale  jen čistě  rostlinnou stravu.

2. Člověk je masožravec.............................člověk nemá ani jeden znak masožravce, nemá ostré zuby, má dlouhé střevo, má složitý proces trávení v žaludku, nemá drápy. Je vlastně jen jakási vyšší forma býložravce.

3. Maso nelze nahradit..............................všechny složky živin potřebné k životu člověka jsou v rostlinné stravě. Dokonce i bílkoviny. Bílkoviny člověka jsou složeny z aminokyselin a některé aminokyseliny máme stále v zásobě v těle a jen některé musíme dodat stravou. Všechny se nachází např. v luštěninách,některé v obilovinách a v ořechách. Bílkoviny ze zvířete jsou jiné, než bílkoviny člověka. Tedy musí se stejně v trávicím traktu složitě rozložit na jednotlivé složky a lidská bílkovina se z nich teprve tvoří, je tam hodně látek navíc, se kterými si tělo někdy neví rady.  V rostlinách jsou aminokyseliny přímo a jednoduše se z nich lidská bílkovina poskládá. Přebytky se velmi dobře dostávají z těla ven. Některé věděcké studie dokonce tvrdí, že bílkovina vytvořená z rostlin je kvalitnější a nemusí se dodávat všechny aminokyseliny každý den, tělo má tak dokonalý mechanismus, že si bílkovinu postupně poskládá .

4. Vegetariánům chybí železo............................masožravec potřebuje ke svému životu mnohem více železa, než vegetarián. Tedy lékařské tabulky jsou mino. Dostatek železa je v různých rotlinách a jsou velmi dobře vstřebatelné. Navíc, pokud není ve střevech zahnívající maso, tak i vstřebání látek ze stravy je větší. ( Dětská doktorka provádí jednou za čas kontrolu krve u mých dětí a výsledky jsou vždy v pořádku, především kontroluje krvinky a železo v krvi, vychází z lékařských tabulek. Většinou musí sama konstatovat, že nedostatkem železa mohou trpět spíše ti, co jedí třeba jen bílé maso a o výživu se nějak více nezajímají.)

5. Vegetariáni jsou vychrtlí.............................znám dostatek vegetariánů a vypadají naprosto normálně a někdy taky mají nadváhu, závisí čistě na konstituci daného člověka a jak jí. Většinou si lze bezmasou stravou váhu lehce upravit a pokud se člověk necpe jen sladkým a jí hodně zeleniny a ovoce, tak si váhu udržuje v normě. Platí stejné pravidlo. Jsme to, co jíme. Tedy ani vegetarián by se neměl přecpávat a mít dostatek pohybu. Vychrtlí jsou spíše lidé buďto od přírody, mají tzv. rychlý metabolismus a nebo skoro nejí, není to ale rozhodně tím, že nejedí maso.

6. Bez masa nemá člověk sílu vykonávat těžkou fyzickou práci........................jíme proto, abychom dodali tělu energii. Nejvíce energie je v rostlinách. V mrtvém mase je spíše jen špatná energie. Vždyť dříve jedli maso jen svátečně a vykonávali mnohem více fyzické práce, než my dnes díky technice. Dostatek energie je v obilovinách, v luštěninách ,ale i v zelenině a ovoci obecně. Popřípadě ve vajíčkách a v mléce.

Vědecké výzkumy o srovnání obyvatel co jedí maso a obyvatel , kteří jedí jen rostlinnou stravu, jasně dokazuje, že lidé bez masa mají mnohem více energie, mají o něco dokonce vyšší tělesnou teplotu a  netrpí tolik civilizačními chorobami.

7. Problém nastává u vegetariánů v těhotenství................................nenastává žádný problém, právě naopak, ženy vegetariánky mají méně nemocí během těhotenství. Pokud žena ví, co musí přidat do své stravy, aby měla dostatek živin pro sebe i pro dítě, tak není žádný problém.Já sama mám 2 děti  a obě těhotenství byla bez komplikací a pracovala jsem až do řádné mateřské dovolené. ( je dobré hlídat bílkoviny, vitamíny, železo, vápník, jod a další)

8. Děti vegetariánek jsou hloupější......................................právě že naopak, děti vegetariánů mají většinou větší inteligenci, než ostatní. Mají také větší citlivost a intuici.   Můj 15. letý syn vyniká ve škole nejen  v matematice,kde vyhrává i olympiády, ale i v mnohých dalších předmětech, a to ho skoro nevidím se doma učit. 6. letá dcerka mi taky nepřipadá zaostalá, spíše v kolektivu stejně starých dětí vypadá svými schopnostmi jako trošku starší. Stále se chce něco sama učit a je hodně aktivní a tvořivá. Nijak ji nenutím.

9. Vegetariánské děti jsou malé a takové neduživé........................................z vlastní zkušenosti, syn vážil po narození 2, 85 kg,ale dcera vážila 4,2kg. Myslím, že je to hodně individuální, ale malé nebyli a ani teď nejsou. Aktivit mají dostatek a spát je musím zahánět. Pokud je někdo spíše takový bledý a vypadá nezdravě, je možné že je špatně živený a nechodí na sluníčko a málo se směje. Dětem dopřávám dostatek kvalitní stravy a pohybu. Pokud to jde tak chodíme do přírody.

10. Bez masa je chudý jídelníček a není skoro co jíst..............................jakmile člověk přestane jíst maso, tak zjistí, že existuje nepřeberné množství potravin, které do té doby třeba ani neznal. Dnes není problém najít dobré recepty, sehnat cokoliv v obchodech a rychle a i levně uvařit.

Rozšíří se obzor surovin , obilovin, zeleniny, koření, olejů, ořechů a další.

11.  V zelenině je hodně těžkých kovů, pesticidů, dusičnanů a pod. ....................tak předně, kolik musí sníst zvíře rostlin za svůj život, než vznikne třeba 1kg čisté váhy masa? Mnojem více, než je 1 kg,( uvádí se tak 60kg). Všechny látky se vstřebávají během života ve zvířeti a jsou tedy i v mase a to ve mnohem větší koncentraci, než v rostlinách.  Navíc některé škodliviny díky vláknině v rostlinách a díky  rychlé zpracovatelnosti v těle jdou rychle z těla ven. Rozhodně je menší zlo pro člověka jíst rostliny, než maso. Člověk se právě rostlinami vyčistí a lépe se mu tráví a má mnohem lepší využití živin  a tím také dobré odstranění nepotřebných látek v těle.

12. Strava bez masa je drahá..........................pokud nebudete nakupovat drahé polotovary, tak jsou jídla bez masa levnější, než masitá, navíc jsou rychle uvařená a šetří tedy i plyn nebo elektřinu.

13. Bez masa mi to nebude chutnat..............................tak předně si člověk zvykne, očistí se mu i chuťové pohárky a cítění, když přestane jíst maso.  Pro labužníky doporučuji používat rúzná koření, třeba i indická. Lze vytvořit hodně chutná jídla. Časem si tělo tak zvykne, že dokonce Vám maso bude smrdět a když projdete kolem masny , tak to příště vezmete velkým obloukem.

14. Budu vegetarián, jen proto, že chci být zdravý................brzy vás zlomí okolí. Pokud nebudete mít základ  v sobě, že nechcete jíst maso, protože je z mrtvých zvířat, které se museli kvůli tomu zabít a tak zbytečně kvůli vám trpěli, tak to není celé. Pokud to zatím  neberete vážně, tak pátrejte po informacích a nebo si zajděte někde na jatka. Zluste se alespoň na chvíli vcítit do nějakého zvířete, co myslíte nemůže cítit bolest, strach ze smrti? Nemá právo na život, jako ty člověče?

 Společnost je dneska nastavená tak, že maso doporučují jak rodiče, tak škola, lékaři a jen vy sami svými znalostmi můžete zjistit, jak to skutečně je. Musíte mít dostatečně silné argumenty a silnou vůli. Znám hodně vegetariánů a dokonce i známých tváří jak z historie, tak i ze současnosti. Více jich je ale neznámých, přesto zdravě vypadají a jsou dlouhá léta činorodí. Všichni myšlenku vegetariánství brali především kvůli zvířatům.

15. Vegetarián to má ve společnosti horší, třeba na cestách, v restauraci,ve škole.................................. tato otázka je čistě na vašem rozhodnutí. Většinou ale dneska i restaurace vedou bezmasá jídla. Jen si hlídejte složení. Někteří dávají do tzv. bezmasých jídel šunku, špěk a klidně i rybu. Je třeba se raději zeptat, než si objednáte. Ve školách je to horší, ale už i tam dneska nabízejí někdy výběr z jídel a dost často jsou bezmasá.

Jednou nastane doba, kdy jídla bezmasá budou běžně a všude a spíše masitá budou v pozadí. Zatím se budete muset trošku více snažit jak u dětí při hlídání jejich jídelníčku, tak také u sebe, především ,když jste v práci a děti ve škole.

16. Co mi to přinese být vegetarián, asi jen problémy, že?..............................ze začátku můžete být trošku v nesnázích, ale jakmile budete mít dostatek informací a uvidíte , že to jde a možná pocítíte i nějaké změny k lepšímu , tak žádné problémy neuvidíte.

Tak předně se pěkně vyčistí vaše tělo od nánosů z masa , od močoviny, od zahnívajících zbytků ve střevech. Odlehčí se ale také vaší duši  a to je možná důležitější, než to tělo. Časem vzroste u vás i cítění a  vcítění se do druhých. Možná vznikne u vás zájem i o další velmi zajímavá témata v životě.

( napsala majitelka restaurace Ing. Dagmar Mrajcová, v roce 2010)

 

Přikládám další zajímavý článek o vegetariánství a důvodech proč, od jiného autora.

Chcete slyset nejake dalsi argumenty proti masu.doc (32 kB)